kategoriassa Foodlover

Lauantaina illalla mietin, että teenkin sunnuntaiaamuna rauhassa aamiaista, kun ei ole kiire minnekkään ja ollaan molemmat kotona. Kellojakin kun siirretään, on vielä tunnilla taaksepäin niin on aamussa tunti enemmän aikaa touhuta. Loppujen lopuksi suunnitelmat muuttuivat, kun mies kertoi lähtevänsä sunnuntaina töihin. Eikai siinä sitten, vietetään rauhallista sunnuntaita uunilämpimien sänpylöiden kanssa yksin.

Etsin Blogiringin sivujen haun kautta sämpyläreseptiä ja löysinkin muutamat potentiaaliset blogikollegoideni tekemänä.

sunnuntaiaamun sämpylät-2

Olen äärimmäisen huono seuraamaan reseptiä ja sen huomasin tälläkin kertaa. Ohjeista sain osviittaa aineiden suhteista, mutta mitä ne aineet ovatkaan onkin sitten aivan eri asia.

Useissa ohjeissa oli laitettu makeutta siirapilla tai sokerilla. Itse laitoin ystäväni tuottamalla hunajalla. Heillä on omia mehiläispesiä ja sainkin osan nimiäiskakun maksuista hunajana. Hyvä diili!

Sunnuntaiaamun sämpylät

sunnuntaiaamun sämpylät-1

Reseptistä tulee 12 sämpylää.

5 dl kädenlämpöistä maitoa / tai muuta nestettä
50 g tuorehiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivana)
2 rkl hunajaa
2 tl ruususuolaa
2 dl spelt hiivaleipäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Kurpitsansiemeniä, tai muita siemeniä koristeluun.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, hunaja ja suola. Kaada neste yleiskoneen kulhoon tai vaivauskulhoon, riippuen miten vaivaat taikinan.

Sekoita joukkoon hiivaleipäjauhot ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon noin 80% vehnäjauhoista ja vaivaa tasaiseksi käsin tai koneella. Sekoita joukkoon öljy ja loput jauhot niin, että taikina alkaa irtoamaan käsistä / taikinakoukusta suht helposti.

Jätä taikina kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Levitä ripaus jauhoja pöydälle ja kaada taikina päälle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja leikkaa taikinasta sämpylät. Pyörittele sämpylät pyöreiksi ja nosta pellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla sen aikaa, että uuni on valmis. Koristele sämpylät esimerkiksi kurpitsansiemenillä ennen paistoa.

Paista sämpylät uunista riippuen 10-12 minuuttia. Kun sämpylät ovat nätin ruskeat päältä ja pohjasta myös, ovat sämpylät valmiina.

Sämpylät eivät tarvitse seurakseen muuta kun voita.

sunnuntaiaamun sämpylät-4

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä