kategoriassa Foodlover

Nokkonen on minulle vieras raaka-aine. En ole sen suuremmin keräillyt nokkosia itselleni syötäväksi. Joskus muinoin keräsin nokkosia kuivumaan talvea varten marsuille. Samoista syistä keräsin marsuille nokkosia, mitä ne ihmisillekkin sopisivat, ravintoaineiden. Rarvintoaineet nokkosessa ovat todella hyvät. Nokkonen on kaloriarvoiltaan samanlainen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampaa mitä porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. C-vitamiini pitoisuuksiltaan nokkonen on viisinkertainen arvoiltaan mitä appelsiini.

Sain viljellyn(!) nokkosen Leivontabloggaajien tapaamisesta saaduista gift bageista. Nokkonen toi kyllä hilpeitä keskustelunaiheita jo alkuunsa, kun saimme kuulla mikä vihreä kasvi pusseista pilkahteli. Naureskelimmekin, että nyt on hyvä suoja mahdollisia lähetelijiöitä kohtaan kotimatkalla. Vilejllyssä nokkosessa kun on nokkosen ominaispiirre, polttavuus vielä tallella.

Varpion puutarhan tuoteperheeseen on tullut uutuus, nokkonen sai  minut miettimään ensimmäisen kerran, miten nokkosta voisi hyödyntää leivonnassa. Katselin nokkosta ensiksi muutamat päivät pöydälläni, on muuten aika näyttävä kasvi tälläisessä pienemmässä muodossa. Nokkonen kasvoi kiitollisena pimeässä asunnossakin, kunhan vain saa vähän vettä. Tämä oma yksilöni oli jo tuottamassa kukkia, ennenkun “höyhensin” sen sämpyläaineiden joukkoon.

Maukkaat nokkossämpylät

nokkossämpylät-6

Taikinasta riittää 16 sämpylään.

Käytä sämpylöihin joko pakastettua, kuivattua tai lähes kiehuvassa vedessä käyneitä nokkosen lehtiä. Kaikki nämä edellämainitut toimenpiteet vievät nokkosen polttavuuden pois. Yleensä nokkonen ryöpätään sen takia, että se on voinut kasvaa nitraattipitoisessa maassa tai sellaisessa paikassa missä ei voida olla varma sen puhtaudesta. En Varpion sivuilta löytänyt mainintaa, että heidän nokkonen pitäisi ryöpätä, joten uskoisin ettei sitä tarvitse. Itse käytin lehdet lähes kiehuvassa vedessä. Kiehuvaan ei kannata laittaa, muuten suurin osa arvokkaista ravintoaineista haihtuu ilmaan.

Taikina:

5 dl maitoa
1 pussi hiivaa, tai 25 g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl hunajaa
60 g rypsiöljyä
1 dl nokkosta
2 dl ruisjauhoja (tai jotain muita ruokaisampia jauhoja)
noin 10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito noin 35-38 asteeseen. Liota hiiva joukkoon ja lisää suola, hunaja ja hienonnettu nokkonen. Kaada taikina vaivauskulhoon tai yleiskoneen kulhoon. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja vehnäjauhoista noin 2/3 osaa. Vaivaa jauhot sekaisin joukkoon ja lisää rypsiöljy. Jatka jauhojen lisäystä niin, että taikina jää vielä pehmeäksi mutta ei tartu enää käsiin niin kovin. Lisäsin itse noin 9 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan käsin tai koneella. Jätä taikina kohoamaan noin 30-40 minuutiksi liinan alle.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi leivo taikinasta sämpylät. Jätä sämpylät kohoamaan 20-30 minuutiksi liinan alle.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Nosta kohonneet sämpylät pellille ja vedä sämpylöihin viillot. Laita halutessasi siemeniä päälle, ennen uuniin nostoa. Paista sämpylöitä 10-12 minuuttia uunissa.

nokkossämpylät-4

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä