kategoriassa Foodlover

Facebookissa on ollut keskustelua leivontaryhmissä tavoista miten leipojat tekevät kakkupohjan. Kuvailin tänään miten minä teen kakkupohjan! Kakkupohjan tekoon ei ole yhtä oikeata tapaa. Jokaiselle leipojalle tulee oma tapa saada onnistuneet kakkupohjat, mutta alussa on varmasti ongelmaa keksiä se oma tapa!

Kakkupohjia on erilaisia. Tällä samalla ohjeella voi tehdä sokerikakkupohjan, gluteenittoman sokerikakkupohjan, kaakaoisen sokerikakkupohjan ja voi-sokerikakkupohjan.

Irtopohjavuoan valmistelu

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, tai siihen asteeseen mikä tuntuu sopivalta sinun uunillasi.

irtopohjavuoka
1. Irtopohjavuokaan pingotetaan leivinpaperi ja revitään liiat paperit pois reunoilta. Kuvassa on 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka.

irtopohjavuoka
2. Vuokaspraylla suihkautan vuoan reunat ja laitan leivinpaperia reunoille korottamaan reunoja ja helpottamaan irrotusta. Tämän voisi helposti tehdä ilman vuokasprayta ja leivinpaperia, mutta näin teen tämän itse, koska minun kakkupohjat tuntuvat aina kohoavan yli reunojen.

Reunat voidaan myös voidella ja jauhottaa, miten vain sinulle on paras!

Vuokrasprayta saa tukuista, nykyään jo isommista ruokakaupoista.

Sokerikakkupohja aineet

kananmunat
3. Sokerikakkupohjan ohjeen voi vilasta täältä. Tässä tapauksessa tämä on gluteeniton kakkupohja, jonka ohje on tässä.

Punnitsen siis kananmunat puntarilla ja kerron painon 0,7:llä niin saan jauhojen ja sokerin määrän.

sokerikakkupohja aineet
4. Jauhot sihtaan erilliseen kulhoon odottamaan valmiiksi. Normaalia kakkupohjaa tehdessä, voi osa vehnäjauhoista olla esimerkiksi perunajauhoja.

Sokerikakkupohjan teko

sokerikakkupohjan teko
5. Vatkaa sokerivaahtoa noin 5-15 minuuttia, riippuen laitteesta millä vatkaat. Vaahdon pitäisi oikeasti muuttua lähes valkoiseksi! Eli vatkaa vain, ylivatkata et voi. Kerran olen niin tehnyt ja silti kakkupohja onnistui. Kun vaahto on vatkattu halutunlaiseksi kääntelen jauhot muutamassa erässä käsin joukkoon.

sokerikakkupohja
6. Kaada sokerikakkupohja aineet irtopohjavuokaan. Kaada ne samointein kun olet vatkannut, tässä vaiheessa ei ole hyvä enää odottaa! Ilmavuus katoaa taikinasta jos sitä seisottaa.

sokerikakkupohja
7. Uunista tullut pohja. Pohjat ovat minulle uunissa yleensä 25 – 45 minuuttiin, riippuen irtopohjavuoan koosta. Tässä tapauksessa oli yksi muna liikaa, kun gluteeniton jauho nostattaa pohjaa jonkun verran.

sokerikakkupohja
8. Kun pohja on hetken vetäytynyt vuoassa käännän sen ritilän avulla ympäri. Ritilöitä saa ostettua esimerkiksi leivontatarvikeliikkeistä.

sokerikakkupohja
9. Otan irtopohjavuoan irti.

sokerikakkupohja
10. Ja jätän pohjan jäähtymään ritilälle.

Kun pohja on viilentynyt nostan sen muovipussissa jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän täyttämistä. Kakkupohja on helpompi leikata vetäytyneenä. Anna kakkupohjan vetäytyä mieluusti tunteja jääkaapissa, jos yön yli ei onnistu.

Kakkupohjan voi myös pakastaa viilentyneenä. Sokerikakkupohja sulaa muutamassa tunnissa.

Muita postauksia
Showing 3 comments
  • Taru

    Minä teen ihan samalla ohjeella ja olen jo kirjoittanut postauksenkin valmiiksi! Ajattelin lähipäivinä julkaista. Olipa hauska sattuma! 🙂 Olen itse löytänyt ohjeen Ulla Svenskin kirjasta.

  • Tekila

    Tuo grammoilla leikkiminen on kyllä Ullan kirjasta alkujaan! Muut kikat on sitten hioutunut monien sattumien summana 🙂 Oli vain puhetta facebookissa miten leipojat tekevät kakkupohjan niin tein oman versioni. Täytöstäkin pitäisi tehdä 🙂

  • Taru

    Olen itse tosi usein miettinyt, että tekeekö kukaan tuolla samalla ohjeella ja oli hauska huomata sun postaus! 🙂 Katsotaan saanko minä mitään kommentteja ja paljastuuko lisää tämän systeemin käyttäjiä 🙂 Tuolla tulee kyllä ihan paras pohja!

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä