kategoriassa Foodlover

Käyn viikottain Herttoniemen ruokaosuuskunnassa hakemassa tuoreita luomu ja lähialueen tuottajien tuotteita. Viikottain täytämme tuote exceliin haluttavat tuotteet ja määrät. Olen tilannut säännöllisesti sitruunaa, joka on aina ollut 250 gramman tilausmäärissä. Tällä kerralla tilanne oli muuttunut ja sitruunat olivat kiloittain. Tilasin tuttuun tapaan ykkösmäärällä sitruunoita, mutta tällä kertaa se arvo olikin kilo! Hetken mietin hakiessa, mikä meni pieleen kun sitruunoita oli matkassa näin paljon.

Tilanteesta toivuttua aloinkin miettiä, mihin herkkuun saan mahtumaan kilon luomu sitruunoita. Mieleeni tuli sitruunapiirakka, mitä en ole tehnyt pitkään aikaan. Osittain syynä on ollut se, ettei meillä kotona toinen osapuoli tykkää hapokkaista hedelmistä. Tällä kertaa oikaisin myös tekoprosessissa, halusin testata valmista pakaste piirakkapohjaa. Yhtenä syynä on se, että pääsääntöisesti aina tekemäni piirakkapohjat ovat joko liian kovia tai murustelevia.

Tämä sitruunapiirakka on nopea tehdä, mutta syönnin kanssa joudutaan odottamaan nelisen tuntia, että täyte hyytyy.

Yksinkertainen sitruunapiirakka
yksinkertainen sitruunapiirakka

Yksinkertaista sitruunapiirakkaa varten ostin Myllyn parhaan makea piirakkapohja paketin pakkasosastolta. Tästä taikinasta saa 25 – 30 cm pyöreän vuoan pohjan. Valmiit pakastepohjat ovat myös siltä kannalta kivoja, että kauppareissun päätteeksi kotona on piirakkapohja jo valmis käytettäväksi. Se sulaa sen verran nopeasti.

Ohje on suunniteltu valmiin piirakkapohjan kanssa tehtäväksi, mutta voit tottakai tehdä oman piirakkapohjan itse.

Lämmitä normaali uuni 200 asteeseen, kiertoilma 175 asteeseen.

Aineet:
1 Myllyn paras makea piirakkapohja

3-4 sitruunaa, koosta riippuen.
Sitruunoiden mehu ja kuori käytetään
3 rkl maissitärkkelys
2 dl sokeria
3 munankeltuaista
2 dl maitoa
50 g voita
200 g Creme Francea

Koristeluun:
2 dl kermaa
sitruunaa

Painele piirakkavuokaan valmispohja, niin että se menee tasaisesti reunoille asti. Jos käyttä 22-24 cm piirakkavuokaa, ota ylimääräiset piirakkataikinat pois, muuten pohjasta tulee liian paksu. Täytteen määrä on sopiva 24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan.

Painele pohjaan haarukalla painaumia. Esipaista pohjaa noin 20 minuuttia uunissa, niin että se ruskettuu jo pinnalta ja on valmiin oloinen. Pohjaa ei paisteta enää uunissa tämän jälkeen, joten varmista että pohja on kypsä.  Jätä pohja jäähtymään huoneenlämpöön ja tee täyte.

myllyn paras piirakkataikina

Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sitruunanmehu, kuori, maissitärkkelys, sokeri, maito ja munankeltuaiset. Lämmitä sitruunakiisseliä pienellä lämmöllä niin, että se sakeutuu, mutta ei kiehu. Kun sitruunakiisseli on sakeentunut sekoita joukkoon voi pieninä palasina. Anna sitruunakiisselin jäähtyä viileäksi. Sekoita joukkoon creme france. Kaada sitruunakiisseli esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4-6 tunniksi tai seuraavaan päivään asti.

Kun sitruunapiirakka on valmis vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele sitruunapiirakka sillä. Halutessasi voit koristella sitruunapiirakan esimerkiksi sitruunankuorella.

sitruunapiirakan pala-2

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä