kategoriassa Foodlover

Ristiäiskoriste on ajankohtainen aihe. Maaliskuussa lähtee kolme samanlaista koristetta keittiöstä maailmalle. Tällä kertaa tein pienen tutoriaalin miten teen ristiäiskoristeen. Tokihan tämä sama toimii myös nimiäisiin ja muihin vauvajuhliin. Ristiäiskoriste löyty esimerkiksi Emmin kakusta.

Ristiäiskoristeen voi myös tilata minun tekemänäni. Sen pystyy postittamaan myös pidemmälle, jos on tarve. Tarkemmat kyselyt ja tilaukset lomakkeen kautta tai sivun alareunan yhteystietojen kautta!

Valmis ristiäiskoriste kukkineen. Tein oheen muutamia pieniä kukkia, joilla voidaan kakun muita osia koristella. Näissä kukissa on keskellä sokerihelmiä. Ristiäiskoriste ja kukat ovat vanhan roosan värisiä, tällä kertaa en tomuttanut koristeita ollenkaan.

ristiäiskoriste

Katso vaihekuvat, miten koriste syntyy ->

Näin syntyy vauva ristiäiskoriste

Ensimmäiseksi teen aina vauvan, koska sen on hyvä kuivahtaa tovin ennen kokoamista terälehtien päälle. Vauvoja kannattaa tehdä muutama, koska hiusten värjäys voi epäonnistua, ja sitä ei saa takaisin mitenkään.

Ristiäiskoriste vauva

Massan seos ja värjääminen

Kaikki massat ovat tässä tapauksessa sokerimassaa. Yleensä jos vain on, käytän valkoisena gumpastea. Jos sokerimassa on liian tuoretta suosittelen laittamaan oheen vähänsen tylo jauhetta. Vauvan tekoa varten sekoitin massaan 50/50 valkoista ja ihonväristä massaa. Tätän massan sekoitan tasaiseksi ja syvennän väriä vaaleanpunaisella massalla (tai tipalla väriä). Jos vieläkin tuntuu vaalealta laitan purkista ihonväristä pastaväriä.

Vauvakoristeen tekeminen

Ota massasta palanen ja työnnä se muottiin. Käytä pallotyökalua apuna, jotta saat työnnettyä massan kaikkialle tasaisesti. Leikkaa ylimääräiset massat pois ja tasoita reunoilta. Nosta vauva pakkaseen noin 10 minuutiksi. Käännä muotti ympäri ja työnnä vauva hellästi pois muotista. Tarvittaessa ota veitsellä jalkojen ja käsien reunasta extramassaa pois. Jätä jähmettymään hetkeksi ja koristele yksityiskohdat!

Ristiäiskoriste kukkien keskelle

Otin työvaiheista paljon kuvia. Toivottavasti vähän selkenee miten koristeen teen!

koristepohja

muotinmittaus

pohjanliimaKauli massasta noin 3-5 mm paksu tasainen alusta. Leikkaa muotoilutyökalulla sopivan kokoinen alusta. Vauvaa voi käyttää mittavälineenä. Tasoita reunat sormella tai työkalulla tasaiseksi ja laita elintarvikeliimaa ulkoreunoille.

Terälehtien tekeminen

Terälehdet kannattaa tehdä ruusunlehtimuotilla, tai pyöreällä muotilla. Itse käytin muotista noin 1,5cm halkaisijalta olevaa muottia. Kannattaa testata muutamaa kokoa, jotta löydät sinulle sopivan kokoisen muotin. Lehtiä tarvitaan noin 40 kpl, mutta niitä ei kannata tehdä kaikkia kerralla. Noin maksimissaan 10 kerralla.

terälehdenmuotoilu
terälehdet

Ylemmästä kuvasta näet, kuinka isonsin alkuperäistä lehteä pallotyökalulla isommaksi. Jokainen lehti kannattaa käydä näin läpi, jotta saat terälehtien reunasta ohkasen. Jos käytät ruusun terälehti muottia, leikkaa alareunasta pois kärki.

Ristiäiskoriste valmistuu…

Ristiäiskoristeen kokoamisen ensimmäinen kierros. Lehtiä tulee vähintään 3 kierrosta. Käännä terälehden reunasta terälehteä vähän kasaan, niin että se näyttää alustaan liimattuna “ilmavalta”. Toista niin kauan kunnes ensimmäinen kierros on valmis.

terälehdet reunalla

reunapuolivälissä

Ristiäiskoristeen toinen ja kolmas terälehtikierros

Tee toinen kierros samanlailla mitä ensimmäinen, taita siis terälehteä yhdestä reunasta kasaan ja liimaa kiinni. Kiinnitä lehdet lomittain.

toinenkierros

Kolmannella kierroksella, tai viimeisellä riippuen monta kierrota teit. Laita alareunaan liimaa. Liimaa terälehti “väärinpäin”, eli että käännät sen niin että liimausosa jää alle piiloon. Näin saat alareunasta siistin.

kolmaskierros

kolmasreunusvalmis  Kun viimeinen kierros on valmis, nosta foliolla lehtiä vähän koholle.

foliotareunaanRistiäiskoristeen viimeistely

Liimaa vauva terälehtien keskelle, niin että se on pään puolelta lähes yläreunassa kiinni, alaosaan on hyvä jäädä vähän enemmän tilaa.

ristiäiskoriste vauva ja terälehdet Levitä liimaa takapuoleen ja asettele terälehtiä lomittai. Jätä terälehden yläosa liimaamatta ja taivuta sitä ulospäin.

peppukukat

valmiitlehdet

Valmis ristiäiskoriste

Valmiiseen ristäiskoristeeseen menee noin 2-3 tuntia aikaa, jos antaa koristeen jähmettyä aina välillä. Tällöin saa ilmavamman lopputuloksen. Koristeen kannattaa valmiina antaa vähintään vuorokauden kuivua.

Viimeistelin tätä koristetta vielä pikkukukilla, koska tähän koristeeseen ei tullut tomutusta tai korostevärejä ollenkaan.

ristiäiskoriste vauva ja terälehdet

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä

oreo