kategoriassa Foodlover

Tämä oli Leivontafoorumin elokuun haasteen jaetulle ensimmäiselle sijalle tullut leipomus! Idean sain ihan heti, kun kilpailu alkoi. Tiesin että tahdon tehdä kohokkaan. Kohokasreseptin etsiminenkin oli aika iso projekti. Kuitenkin tämä resepti on Gordon Ramseyn Sunnutai ruokaa (tms) -kirjasta. Vähensin vain sokerin määrää ja passionhedelmän määrää isommaksi. Aluksi kokeilin tarkalleen samalla ohjeella, mutta se oli aivan liian makeaa.  Kolme viikkoa sitä tulikin harjoiteltua ennenkuin sain tarpeeksi kohonneen ja nätin! Ei ollut todellakaan niin helppoa kun itse taikinan tekeminen 🙂 Tässäkin on vielä pieniä ongelmakohtia, jotka varmaan ovat poistuneet seuraavan viiden kohokkaan aikana…
Ongelmia toi myös kohokaskupit. Valetelematta varmaan 10 kaupassa juosseena ja kolmisen tuntia googelttaneena löysinkin sitten Ikeasta (niin, miksi en ymmärtänyt sieltä ensimmäisenä etsiä….) Nämäkin ovat ehkä pikkasen liian isot, ehkä ne täydelliset vielä löytyvät!

Créme patissiére -seos
1,5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
0,25 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
3 isoa munankeltuaista
0,6 dl sokeriaTäyte:
4 kypsää passionhedelmää
1 banaani (noin 100g)
sitruunamehua
20g sulatettua voita voitelemiseen
0,6 dl sokeria
2 isoa munanvalkuaistatomusokeria koristeluun

Sihvilöi jauhot ja tärkkelys samaan astiaan. Sekoita keltuaiset ja sokeri isossa kulhossa. Vatkaa keltuaissokerivaahtoa hetken aikaa käsin, niin että ovat varmasti sekaisin ja väri on kullankeltaista. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi, väri muuttuu vähän vaaleamman keltaiseksi. Kuumenna créme partissiére -seosta varten maito ja kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää loraus (noin 2-3rkl) maito-kerma seosta muna-jauho vaahtoon. Vatkaa tasaiseksi. Vatkaa loput maito-kerma seoksesta hiljalleen mukaan. Kaada seos kattilaan ja vatkaa edelleen matalalla lämmöllä, noin 3-5 minuuttia, kunnes seos on paksua ja tasaista. Kaada seos kulhoon, peitä ja anna jäähtyä huoneenlämpötilaan. Sekoita aika ajoin, ettei seoksen pintaan muodostu kuorta.

Halkaise passionhedelmät ja lusikoi siemenet ja mehu kulhon päällä asetettuun sihvilään. Puserra mehu hedelmälihasta ja kaada tehosekoittimeen. Paloittele banaani ja lisää se myös tehosekoittimeen. Laita joukkoon puristettua sitruunamehua noin 1-2 ruokalusikallista. Sekoita tasaiseksi. Sekoita seos créme patissiére -seokseen.

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Jos sinulla on vanhempi hella, kuumenna uuni 200 asteeseen ja laske se kohokkaiden uuniin laiton jälkeen 190 asteeseen. Voitele 4-6 syvää annosvuokaa paksulla kerroksella voisulaa. Sirottele sisäpuolelle hienoa sokeria. Hyvä tapa on kaataa voideltuun kulhoon noin 0,5 dl sokeria ja pyöritellä sitä kulhossa. Kun kulho on sokeroitu, kaataa ylijäävä osuus seuraavaan kulhoon.

Minun kuppini olivat Ikean 360 astetta sarjaa kooltaan 9cm x 6 cm. Kupit olivat liian isoja kohokkaille, koska annos oli aivan liian iso jälkiruoaksi.

Kun créme patissiére -seos on huoneen lämpöistä on aika vatkata valkuaiset. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon 0,6 dl sokeria useassa pienessä erässä. Vatkaa (nimenomaan riuskin ottein vatkataan seokseen) kolmannes marengista créme patissiére -seokseen ja kääntele sitten hyvin varovasti loput mukaan isolla kauhalla.

Jaa kohokas seosta annosvuokiin noin 2/3 osa. Taputtele kuppia pöytään vasten, jotta seos tasoittuu kupissa. Täytä kuppi täyteen ja tasoita veitsellä. Ota ylimenevä osa kohokas seosta pois. Vedä peukalolla reunaa pitkin ura kohokkaaseen, jotta se kohoaa paremmin.

Aseta annosvuoat uunipellille ja paista 10-12 minuuttia, kunnes kohokkaat alkavat pullistua ja muuttuvat päältä kullanruskeiksi.

Ikean kupeilla kohokkaat olivat uunissa 17 minuuttia.

Tässä rakentavat kommentit jotka sain äänestäjiltä 🙂

  • Kritisoin kohokasta leivontahaasteessa – onhan ennenkin kohokas jätetty pois listalta. :ehh: Muuten tämä vaikuttaa makunsa puolesta erittäin kokeilemisen arvoiselta.
  • Todella ihanan kuuloinen ja näköinen kohokas, onnistunut mahtavasti ja kohonnut nätisti.
  • Taidokasta työskentelyä ja hyvät ohjeistukset reseptissä. Kohokas olisi minulle uusi makukokemus ja tämä kohokas on houkutteleva ja makuyhdistelmä jännittävä! Voisin kokeilla jotain muitakin makuja, vähän tutumpia makuyhdistelmiä.
  • Aivan mahtavasti onnistunut, ei ole tekijänsä ensimmäinen kohokas. Kiva ajatus koristelussa, siihenkin on nähty vaivaa.
Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä