kategoriassa Foodlover, Juhlat, Leivonta

Langoitettu joulukukka koristi meidän joulukakkua neljä vuotta sitten. Kakkupohja on mehevä suklaakakkupohja ja välissä on baileysmoussea.

Kävin pari kuukautta sitten opettelemassa langoitettujen kukkien tekemistä kurssilla. Kukkia katsellessa se näyttää kyllä vaikeammalta, mitä se oikeasti on. Kunhan vain kärsivällisesti antaa terälehtien kuivua rauhassa. Se on avain onneen, minkä olen oppinut!

Langoitettu joulukukka ja täytekakku

joulukakku9

Täytekakkupohjaksi tein mehevän suklaakakkupohjan. Resepti on pyörinyt Suklaapossun ja Kermaruusun blogissa. Tässä vielä sama resepti minun omin muutoksin

Mehevä suklaakakkupohja

Tein kakkupohjan 18 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Tahdoin saada kakusta korkean ja se kyllä onnistui. Tämän kokoinen taikina sopii paremmin 20 cm vuokaan. Tällöinkin siitä tulee korkea, mutta ei liian korkea.

Mehevä suklaakakkupohja on myös erillisenä isompana reseptinä blogissani.

Joulukakku langoitetulla kukalla
Rate this recipe

Astia: 18-20 cm vuoka

Joulukakku langoitetulla kukalla

Ainekset

    Mehevä suklaakakkupohja:
  • 125 g voita
  • 50 g tummaa suklaata sulatettuna
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vettä
  • 1.5 dl ranskankermaa
  • 3 munaa
  • 1.5 dl sokeria
  • 1.5 dl fariinisokeria
  • 4.75 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • Baileysmousse:
  • 150 grammaa maitosuklaata
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 200 g mascarbonea
  • 1 dl Baileystä, tai muuta kermalikööriä
  • 2 dl vispikermaa
  • 3 liivatetta

Ohje

  1. Sulata voi vesihauteessa ja lisää suklaa palasina joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna hetken jäähtyä.  
  2. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vähän kerrallaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta vain sen verran että taikina on sekoittunut.
  3. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun n. 18-22 cm irtopohjavuokaan paista 175 asteessa noin 45-55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa.
  4. Laita tarvittaessa vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa, kumoa tämän jälkeen kakku ritilälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Anna pohjan vetäytyä yön yli jääkaapissa, jotta pohja on helpompi leikata kolmeen osaan. Ilman vetäytymistä kakkupohja on todella murenevaa.
  6. Joulukakun täyte, Baileysmousse
  7. Täytteestä riittää 18 - 20 cm kakkuun. Suurenna vähän aineita, jos kakkupohja on 22 cm.
  8. Laita teräskulho vesihauteeseen. Lämmitä kerma ja laita suklaa palasina joukkoon. Anna suklaan sulata kokonaan kermaan. Anna hetken viilentyä.
  9. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita mascarbone suklaan joukkoon. Liota liivatteet kuumaan Baileykseen. Aikuisten versiossa ei tarvitse alkoholia kiehauttaa pois. Kaada liivatteet norona baileys-suklaa seokseen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Kaada kerma baileys-suklaa seokseen ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa täytettä vain sen verran, että se on vähän kiinteämpää, mutta ei kovaa.
  10. Tarvittaessa nosta täyte hetkeksi vetäytymään jääkaappiin ennen täyttämistä.
Recipe Management Powered by Zip Recipes Plugin
https://www.tekila.fi/langoitettu-joulukukka-ja-taytekakku/

Langoitettu joulukukka

Joulukukkaa varten tarvitset:

  • Gumpastea ja sokerimassaa
  • Geelivärejä massan värjäämiseen
  • Joulutähti muotit tai vastaavat kukkamuotit
  • Kukkalankaa ja teippiä
  • Sokerimassatyökaluja ja siveltimiä
  • Tomuvärejä ainakin vihreän ja punaisen eri sävyjä
  • Muovilusikoita, tai jokin paikka minne lehdet saadaan kuivumaan

Terälehdet tein gumpasten ja sokerimassan sekoituksella. Värjäsin massan vaaleanpunaiseksi ja vaaleanvihreäksi. Tumman sävyn tein tomuväreillä myöhemmässä vaiheessa.

Tein langoitetut terälehdet joulutähtimuotilla. Suonet painoin lehtimuotilla, kun minulla ei ole kukkien omaa veineriä. Langan laitoin “väärällä tavalla” eli laitoin langan ympärille vähän sokerimassaa ja painoin sokerimassatyökalulla rautalangan paikalleen. Nostin terälehden kuivumaan kertakäyttölusikan päälle vuorokaudeksi, ennen värjäämistä.

terälehdet-2

lehdet ja terälehdet

Värjäsin terälehdet tummanpunaisella tomuvärillä, jota vähän vaalensin toisella punaisella. Lehdet tein samanlailla. Käytin tummaa väriä, jota vähän vaalensin. Sain paremman sävyn näin, kun käyttämällä suoraan vaaleaa väriä.

Vahvistin suonia tummilla sävyillä. Punaiseen sekoitin vähän liilaa, lehtiin taas ruskeaa.

Keskustan tein useamman ohuen langan yhteensitomalla, jota sitten dippailin keltaiseen ja punaiseen väriin. Ympärille laitoin pienen sokerimassan palasen. Näitä tein kolme nippua yhteensä.

poinsettia

Langoitettu joulukukka kakun päällä

Tein joulutähden seuraksi mistelinlehtiä kakun reunoille. Mistelinlehdet on tehty muotin avulla. Kakun alareunaan tein reunuksen punaisesta ja vihreästä sokerimassasta.

joulukukka4

joulukakku1

joulukakku

Pysy mukana Tekila’s Bakeryn menossa seuraamalla Facebook, Instagram ja Pinterest sivuja!

Kokeilitko reseptiä? Käytä hastagia #tekilasbakery somessa, niin löydän sinut!

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä