kategoriassa Foodlover

Baklava on tuttu jälkiruoka etnisissä kaupoissa käydessään, mutta vasta ensimmäisen kerran maistoin sitä vähän aikaa sitten. Olimme syömässä pienessä perheravintolassa, jossa jälkiruoaksi tarjottiin tuoretta baklavaa. Makuelämys oli mitä ihanin ja rohkaistuin tästä tekemään sitä itse, kunhan vain aika on oikea.

Oikea aika löytyi ja lähdin miettimään baklavan tekemistä. Hauskin osuus oli miettiä mitä pähkinöitä haluan sen väliin. Pähkinöinä voi laittaa omia lemppareita ja niitä voi vaihdella aina tarpeen mukaan. Myöskin siirappia voi maustaa oman maun mukaan. Laitoin siirappiin mauksi ruusuvettä, jok aon myös uusi tuttavuus minulle. Ruusuvedestä tuli ihana tuoksu koko keittiöön, kun lisäsin sen lämpimään siirappiin.

Uunista kun balkavan ottaa, tulee vastaan korvapuustin tuoksu.

Baklava

baklava5

baklava4

Siirappi

3 dl sokeria
1,5 dl vettä
0,5 dl ruusuvettä
2 rkl sitruunamehua
1/4 tl jauhettua neilikkaa
0,5 dl agave siirappia

Taikina:
1 pkt filotaikinaa
1,5 dl voita

Täyte:
2,5 dl suolatonta pistaasipähkinärouhetta
2,5 dl hasselpähkinää
kanelia

Näin teet baklavan.

Ota filotaikinapaketti huoneen lämpöön kaksi tuntia ennen tekoa.

Etsi keittiöstäsi sopiva vuoka baklavalle. Neliön muotoinen reunusvuoka on tähän hyvä, jolla voi määrittää reunojen koon itse. Katso filotaikina paketista filotaikinalevyn koko ja puolita se, tässä on vuoan koko jonka haluat. Jos sopivan kokoista vuokaa ei ole, filotaikinalevyä pitää leikata sopivan kokoiseksi. Voit toki tehdä koko levyn kokoisen baklavan, mutta tuplaa tällöin siirapin ja täytteen koko.

Siirapin teko:
Mittaa kattilaan sokeri, vesi, ruusuvesi, sitruunamehu ja neilikka. Anna siirapin kiehua hiljalleen 10 minuutin ajan. Nosta siirappi sivuun viilentymään ja laita joukkoon agave siirappi. Sekoita tasaiseksi ja jätä jäähtymään. Tarvitset siirappia vasta sitten kun baklava tulee uunista.

Täytteen teko:
Pienennä blenderillä tai muulla laitteella pähkinät pieneksi ja sekoita yhteen.

Baklavan kokoaminen:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kostuta pyyheliina ja peitä sillä filotaikina mitä et käytä sillä hetkellä. Sulata voi liedellä ja ota suti lähelle. Avaa filotaikina paketti, leikkaa filotaikina levyt puoliksi, tai sen kokoiseksi mitä vuokasi on. Peitä filotaikinalevyt kostealla liinalla, ja pidä ne liinan alla mahdollisimman paljon. Filotaikinalevyt kuivahtavat erittäin nopeasti.

Levitä jokaisen filotaikinan päälle voita, jos voi loppuu kesken sulata sitä lisää. Se on oleellinen osa onnistunutta baklavaa! Kokoaminen tapahtuu näin:

Filotaikinalevy ja voita
Filotaikinalevy ja voita
Filotaikinalevy ja voita
Filotaikinalevy, pähkinärouhetta, kanelia,
Voita, filotaikinalevy
Voita, filotaikinalevy
Filotaikinalevy, pähkinärouhetta, kanelia,
Voita, filotaikinalevy
Voita, filotaikinalevy
.
.
.
Kun pähkinätäyte loppuu jatka näin:
Filotaikinalevy ja voita
Filotaikinalevy ja voita
Filotaikinalevy ja voita

Kun baklava on koottuna, leikkaa terävällä veitsellä baklavan päälimmäiset kerroksiin neliöt, tai minkä muotoisia baklavan palasia haluatkaan loppujen lopuksi.

Nosta baklava uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Laske lämpöä sen jälkeen 150 asteeseen ja paista 20 minuuttia. Jos pinta näyttää tummuvan liikaa, peitä se foliolla.

Kun baklava on valmis, nosta se uunista ja leikkaa baklava lähestulkoon pohjaan asti palasiksi. Kaada siirappi päälle ja nosta baklava jääkaappiin vetäytymään vähintään 3 tunniksi.

Leikkaa baklavan palasiksi kokonaan ja nauti!

baklava1

Muita postauksia

Kirjoita kommentti

Kirjoita hakusana ja paina Enteriä