Site icon Tekila's Bakery

Talvinen kakku pikkujouluihin

Talvinen kakku sisältää piparkakunmakuisen kakkupohjan, vaniljamoussea, puolukkasurvosta ja kinuskia. Minun mielestäni piparkakunmakuinen kakkupohja yhdistettynä kinuskiin maistui aivan raa’alta piparkakkutaikinalta. Talvisessa kakussa on täydelliset aineet ihanaiseen jouluhenkiseen täytekakkuun.

Olen käynyt syksyn ajan säännöllisesti JM Sykkeen ohjatussa kuntosalissa Malmilla. Sali on yksityinen muutaman personal trainerin pitämä kuntosali, jossa on kuukausimaksulla ohjattuja tunteja jokaisena viikonpäivänä. Halutuilla tunneilla saa käydä ilman tuntirajoitusta. Tunnit pidetään pienessä ryhmässä ja ohjaus on lähes yksilöllistä. Erittäin vahva suositus salin toiminnalle!

Vietimme 18.11. perjantaina salin pikkujouluja ja halusin tuoda mukanani jonkun teemaan sopivan täytekakun. Tämän talvinen kakku sai ideansa jo vuosi sitten Leivontabloggaajien tapaamisessa. Leivontabloggaajien tapaamisessa Kakkukatri teki Winter Wonderland täytekakun, joka hurmasi kaikki syöjät. Muistan vieläkin elävästi kuinka kakussa maistuu piparkakkutaikina! Ei voi olla siis huono kakku mitenkään. Nopeasti kakkuideoita miettiessä päädyin tekemään tämän kakun, pienin hienosäädöin.

Talvinen kakku pikkujouluihin

Olen tehnyt täytekakkuja viitisen vuotta ja tämä oli toinen kakkuni, jossa tein voisokerikreemistä kakun kuorrutuksen (Tosin ensimmäistä kertaa liukuvärjäyksellä) ja ensimmäistä kertaa valutin kinuskia päälle. Tottakai tässä kakussa jäi parantamisen varaa seuraavaan kertaan, mutta seuraava kerta tuleekin hyvin pian. Oli sen verran menestys tämä kakku pikkujouluissa, että tilauksia sateli samantien.

Lue resepti ja vinkit kakun tekoon ->

Talvinen kakku on kooltaan noin 12-15 hengen kakku. Kakku on erittäin maukas ja täyteläinen, joten sitä helposti voi syödä isommankin palasen. Näin kävi minulle, sen verran harvoin syön kakkuja ja nyt piti aivan santsata!

Talvinen kakku kannattaa tehdä kolmessa päivässä. Toki voi oikoa, mutta ajan kanssa kakusta tulee vain parempi. Ensimmäisenä päivänä tehdään kakkupohja, ja esimerkiksi koristeita. Toisena täytetään ja kolmantena koristellaan ja syödään. Kakkua voi vielä tarjoilla muutaman päivän vanhanakin, maku vain paranee.

Talvinen kakku pikkujouluihin
2 starts (1 ratings)

Astia: 22 cm vuoka

Annoskoko: 12-15 palasta

Ainekset

    Piparkakkuinen kakkupohja:
  • 4 L-koon kananmunaa
  • 2 sokeria
  • 5 rkl kiehuvaa vettä
  • 85 g kuumaa sulatettua voita
  • 2,8 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivijauhetta
  • 1,5 tl piparkakkumaustetta
  • 0,5 tl kanelia
  • Kinuski kakun väliin:
  • 1 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl tomusokeria
  • Puolukkatäyte:
  • 250 g puolukoita survottuna
  • 1,5 dl puolukkahilloa
  • Vaniljamousse:
  • 3 dl kuohukermaa
  • 300 g vaniljatuorejuustoa
  • 0,3 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 liivatetta
  • 0,3 dl maitoa
  • Kostutus:
  • n. 1,5-2 dl maitoa tai sokerilientä
  • Voisokerikreemi:
  • 250 g suolatonta voita
  • n.6 dl tomusokeria
  • vaniljasokeria
  • Valuva Kinuski:
  • 1 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl tomusokeria
  • kanelia
  • nokare voita

Ohje

    Esivalmistelut:
  1. Laita 22 cm irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle ja reunoille. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Pohjan teko:
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kiehuva vesi pikkuhiljaa munasokerivaahtoon, kokoajan vatkaten. Lisää kuuma rasva ja sekoita sen verran että rasva on sekoittunut. Lisää toisiinsa sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi taikinaan nostellen lastalla
  4. Paista 175-asteessa noin 35 - 45 minuuttia, paistoaika riippuu uunista. Normaaliin sokerikakkupohjaan verrattuna tämä paistuu vähän hitaammin. Tarkista kypsyyttä tarvittaessa cocktail-tikulla.
  5. Kinuski kakun väliin:
  6. Laita kerma ja sokerit paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kinuskiksi noin 5 minuutin ajan. Nosta jäähtymään täytteen teon ajaksi.
  7. Puolukkatäyte:
  8. Sekoita puolukat ja puolukkahillo yhteen.
  9. Vaniljamousse:
  10. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto ja sokerit yhteen, vatkaa tasaiseksi niin että sokerit ovat sulanneet joukkoon. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta liivatteet tilkassa maitoa, tai jotain muuta nestettä. Kaada norona vaniljatuorejuuston joukkoon. Kaada osa kermasta joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele loput kermat joukkoon lastalla.
  11. Kakun kokoaminen:
  12. Leikkaa vuorokauden jääkaapissa vetäytynyt kakkupohja kolmeen osaan. Laita kakun ympärille esimerkiksi reunuskalvo tai irtopohjavuoan reunus. Kostuta pohja maidolla tai sokeriliemellä. Levitä päälle puolet puolukkasurvoksesta ja puolet vaniljamoussesta. Tämän jälkeen laita puolet kinuskista sattumina täytteen joukkoon. Laita pohja päälle, kostuta, toista niin että täytteet on käytetty. Kostuta kansipala myös. Nosta kakku vetäytymään jääkaappiin vähintään 4-5 tunniksi, mieluusti seuraavaan päivään asti.
  13. Voikreemi:
  14. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita tomusokeri joukkoon vähän kerrallaan kokoajan vatkaten. Mausta vaniljasokerilla.
  15. Kakun kuorruttaminen:
  16. Kuorruta kakku ohuelti sokerikreemillä. Värjää loput sokerikreemeistä sinisen pastavärin avulla eri sävyiseksi. Pursota pursotuspussilla sokerikreemiä kakun alareunasta alkaen, eri sävyillä. Levitä lastalla tasaiseksi ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Kakun tulee olla täysin kylmä ennen kinuskin levitystä. Voit myös nostaa kakun pakkaseen esimerkiksi puoleksi tunniksi ennen kinuskin kaatoa päälle.
  17. Kinuskin teko:
  18. Sekoita kuohukerma, sokerit ja kaneli paksupohjaisessa kattilassa. Anna kiehua kunnolla noin 10-20 minuutin ajan, riippuen kattilasta ja liedestä. Sekoita kinuskia kunnolla, pohjasta asti etten pala pohjaan. Kinuski on valmista, kun se valuu lastasta hitaasti pois, voit myös testata koostumusta laittamalla tipan kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski pysyy muodossaan on kinuski valmista. Anna kinuskin hetken jäähtyä ennen kakun päälle kumoamista. Kaada kakun päälle kinuski, levitä lastalla sivuille niin että tulee valumia. Nosta kakku heti jäähtymään jääkaappiin, jotta kinuski hyytyy.
Recipe Management Powered by Zip Recipes Plugin
4.5.2.11
https://www.tekila.fi/talvinen-kakku-pikkujouluihin/

Koristeeksi talvinen kakku sai pieniä kuumamarenkeja, sokerikreemipursotusta, lumihiutaleita ja nomparelleja.

Tykkäsitkö tästä kakkureseptistä? Jaa se someen muiden iloksi. Sivun vasemmassa reunassa on somenapit, joilla jakaminen onnistuu vaivatta!

Laita kommenttia, jos reseptissä on jotain epäselvää, tai huomioita herättävää.

 

Exit mobile version