Site icon Tekila's Bakery

Ilmavat donitsit

Ilmavat donitsit resepti mukailee Krispy Kremen donitsireseptiä. Donitsit ovat ilmavia ja maistuvia. Kuorrutukseksi valikoitui pomada, vaahterasiirappi ja kinuskikuorrutus.

Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten lähdin New Yorkiin ja tein muutamia classisia New York herkkuja, jotta osasin valmistautua matkaa varten oikein. Lueskelin ennen matkaa useammat erilaiset New York bloggaukset, jotta saimme matkastamme kaiken irti. Blogistani löydätkin esimerkiksi New Yorkin shoppailuista, NHL matsista ja muista nähtävyyksistä omat blogviestit.

Ilmavat donitsit

Useammat donitsit mitä olen ennen syönyt ovat olleet tiiviämpiä ja makeampia. Tällä kertaa taikina on ilmavaa ja ohutta. Näistä donitseista tulee ennemmin mieleen “köyhän miehen” cronitsit. Ovat sen verran ilmavia ja kevyitä. Taikinassa itsessään ei myöskään ole sokeria. Sokeri joka lisätään hiivan kanssa palaa käymisprosessissa, joten se ei tuo makeutta donitsiin. Välttämättä donitsit eivät lisäsokeria kaipaa, kun kuorrutteessa sitä tulee yli tarpeiden. Silti veikkaisin, että itse taikinaan kuuluu jonkunlainen makeus. Seuraavalla kerralla reseptiä etsiessä otan tämän huomioon.

Lue Ilmavien donitsien resepti ja kuorrutevaihtoehdot ->

Ilmavien donitsien resepti

240 ml lämmintä maitoa
70 g sokeria
7 g kuivaa hiivaa
2 isoa munaa, kevyesti vatkattuna
190 g sulatettua voita ei tulikuumaa, juuri sulanutta
1 rkl vaniljaa
520 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
Öljyä, paistamiseen

Lisää sokeri lämpimään maitoon, ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää hiiva, ja anna seisoa noin 10 minuuttia. Hiiva alkaa käymään sokerin ja lämpimän maidon kanssa.

Yhdistä munat voi ja vanilja vatkauskulhoon. Sekoita keski nopeudella taikinakoukun avulla kunnes ovat hyvin yhdistyneet. Kun 10 minuuttia on kulunut hiivan nousemisesta, lisätään se seokseen ja sekoitetaan hyvin. Yhdistä erillisessä kulhossa jauhot ja suola.

Aloita lisäämällä jauhoista, desi kerrallaan, kunnes kaikki lisätty. Vaivaa keskinopeudella . Älä yli vaivaa, taikina saa olla hieman tarttuvaa.

Irrota taikina vatkauskulhosta, ja laita voideltuun kohotus kulhoon. Peitä tiiviisti ja nosta kylmään 4-5 tunniksi tai yön yli.

Kauli taikina noin 1 cm – 1,5 cm paksuiseksi. Leikkaa donitsi leikkurilla tai käytä pyöreetä reunusmuottia.

Aseta leikatut donitsit leivinpaperille, ja anna kohota lämpimässä paikassa kunnes ovat hyvin ilmavia ja kevyitä. Kohoaminen kestää tunnista kahteen.

Kuumenna öljy 175 asteeseen, ja laske munkit yksi kerrallaan öljyyn. Kypsennysaika on noin 15 sekuntia per puoli. Tarkista kypsyyttä reikäkauhan avulla. Nosta sopivan ruskeat friteeratut donitsit talouspaperin päälle. Kun donitsit ovat kuivahtaneet ja viilentyneet aavistuksen, nosta ne viilentymään ritilän päälle kuorrutusta.

Donitsien kuorrutteet

Donitsien kuorrutteiden valinta oli projektissa parhain. Oma suosikkini on vaahteransiirappi, pomada ja kinuski. Suklaakuorrute olisi ollut myös eritäin hyvä, mutta kaikkia ei voinut kerralla kokeilla.

Pomadaa varten olen tehnyt erillisen viestin berliinimunkkien yhteyteen. Käytin tätä samaa pomada ohjetta tälläkin kertaa.

Kinuskikuorrute

60 g suolaamatonta voita
110g fariinisokeria
80 g kuohukermaa
1-2 dl tomusokeria

Laita kattilaan voi, fariinisokeri ja kuohukerma. Kiehauta kinuskia noin viiden minuutin ajan niin, että kinuski kiehuu kuumana. Kinuski nousee kuumentuessaan kattilassa, joten käytä korkealaitaista kattilaa. Kaada kinuski vatkauskulhoon ja vatkaa joukkoon tomusokeria sen verran, että kinuski on sopivan tahmeaa kuorrutteeksi. Käytä kuorrute heti donitsien päälle. Koristele myös nomparelleilla heti. Kinuski jähmettyy todella nopeasti. Tarvittaessa voit lämmittää kinuskia uudemman kerran vesihauteessa.

Muista koristella kuorrutetut donitsit samantien erilaisin nomparellein, pähkinärouhein tai esimerkiksi kookoshiutalein.

Vaahterasiirappikuorrute

Vaahterasiirappikuorrutetta varten säästin puolet vaaleasta pomadasta. Sekoitin joukkoon vaahterasiirappia sen verran, että se maistui sopivalta makuuni. Arvioisin määräksi puoleen pomadasta noin 2 ruokalusikallista.

Exit mobile version